Co je potravinová intolerance a jak se jí zbavit?

Bohužel ne úplně všichni si mohou dovolit jíst cokoliv, na co mají chuť. Do cesty se jim staví tzv. potravinová intolerance. Pokud zrovna vy intolerancí na potraviny trpíte, máte na ni podezření nebo vás prostě tohle téma zajímá, pokračujte ve čtení. V tomto článku si povíme, co potravinová intolerance je, jak se liší intolerance od alergie a jak s ní bojovat.

Co je potravinová intolerance?

Potravinová intolerance je reakce organismu na určité potraviny. Nejde o imunitní reakci, ale nesnášenlivost vůči některým látkám v potravinách. Nesnášenlivost představuje sníženou schopnost těla strávit určitý druh potraviny nebo některou z jejích složek. Příčinou bývá porucha metabolismu.

Jak vzniká intolerance?

Potravinová intolerance je důsledkem nedostatku trávicích enzymů, které produkuje trávicí soustava a žlázy s vnitřní sekrecí jako například sliny, žaludeční šťávy a žluč. Úloha enzymů spočívá v rozkládání složek potravy na menší prvky, které tělo potom využije ke stavbě buněk i podpoře jejich činnosti. Bez trávicích enzymů nedokážou vitamíny, minerály a hormony plnit svou funkci.

Nedostatečná produkce trávicích enzymů může být způsobena špatnými stravovacími návyky. Přejídání, častá konzumace smažených potravin, potravin s vysokým obsahem tuků, sacharidů a proteinů vašemu tělu opravdu nesvědčí.

Na rozvoji potravinové intolerance se podílí také genetické faktory. Někdy má vliv i nedostatečné rozžvýkání jídla. Potravinová intolerance vzniká i u dětí.

Potravinová intolerance je reakce organismu na určité potraviny. Nejde o imunitní reakci, ale nesnášenlivost vůči některým látkám v potravinách. Potravinová intolerance je důsledkem nedostatku trávicích enzymů, které produkuje trávicí soustava a žlázy s vnitřní sekrecí jako například sliny, žaludeční šťávy a žluč.

Jaké jsou typy potravinových intolerancí?

Často lidé trpí intolerancí laktózy neboli nesnášenlivostí mléka. Obvyklým problémem je také intolerance lepku, jejíž projevy se mohou u jednotlivých pacientů velmi lišit. Nejzávažnější formou intolerance lepku je onemocnění, které pravděpodobně znáte jako celiakii. Pojďme si druhy potravinové intolerance stručně představit:

  • Laktózová intolerance – Tato intolerance souvisí s neschopností trávit mléčný cukr – cukr obsažený v mléčných výrobcích.
  • Fruktozová intolerance – Někteří lidé mohou mít problémy s trávením fruktózy, což je přirozený cukr obsažený v ovoci a některých sladidlech.
  • Histaminová intolerance – Jde o neschopnost těla rozkládat histamin, látku obsaženou ve fermentovaných potravinách, uzeninách, zrajících sýrech nebo fermentovaných alkoholických nápojích, kam patří pivo a víno.
  • Glutenová intolerance – Nejzávažnější formou intolerance lepku je celiakie, v rámci níž tělo reaguje na lepek obsažený v obilovinách, konkrétně pšenici, ječmenu nebo žitě.
  • Intolerance některých potravinářských aditiv – Lidé mohou být citliví na salicyláty, siřičitany a další aditiva, které se používají především jako konzervační látky v potravinách.
  • Kofeinová intolerance – Někteří jedinci nemusí dobře snášet velké množství kofeinu. Intolerance na kofein je ale poměrně vzácná.

Mohlo by vás zajímat: Alergie na lepek

Jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí?

Alergie na potraviny je imunitní reakce. Imunitní systém těla vyhodnotí některou látku v potravě jako nebezpečnou a začne produkovat protilátky. Alergická reakce má podobu různých symptomů, od svědění, otoků až po potíže s dýcháním. Ve vážných případech může potravinová alergie ohrožovat život člověka.

Ještě jednou pro zapamatování vám zopakujeme, že potravinová intolerance je metabolická porucha spojená s neschopností těla zpracovat určitou látku v potravině. Do procesu se nezapojuje imunitní systém. Příčinu problému představuje nedostatek enzymů potřebných k trávení.

Alergická reakce se obvykle projeví do několika minut, nejpozději do dvou hodin po požití alergenu. Na rozdíl od toho příznaky potravinové intolerance se mohou objevit až po několika hodinách, dnech, někdy dokonce i týdnech od konzumace problematické potraviny.

Potravinová intolerance je metabolická porucha spojená s neschopností těla zpracovat určitou látku v potravině. Do procesu se nezapojuje imunitní systém. Příčinu problému představuje nedostatek enzymů potřebných k trávení. Alergie na potraviny je imunitní reakce. Imunitní systém těla vyhodnotí některou látku v potravě jako nebezpečnou a začne produkovat protilátky.

Přečtěte si více o potravinové alergii.

Jak poznám, že mám intoleranci?

Poznat potravinovou intoleranci může být někdy docela těžké, protože projevy se často podobají jiným problémům včetně těch alergických. Posuďte sami, mezi příznaky potravinové intolerance patří:

  • Potíže s trávením – Bolesti břicha, nadýmání, průjem nebo zácpa po konzumaci určité potraviny.
  • Kožní problémy – Svědění, vyrážka, červené skvrny nebo otoky na kůži.
  • Náhlá únava – Nepřiměřená úroveň únavy nebo ospalosti, která se projevuje po jídle.
  • Bolesti hlavy – Časté bolesti hlavy nebo migrény spojené s konzumací specifických potravin.
  • Změny nálady – Nálada se může často měnit. Podrážděnost nebo deprese jsou u intolerance běžné.
  • Bolest svalů nebo kloubů – Nepříjemné pocity ve svalech nebo kloubech po jídle.

Jak zjistit intoleranci na potraviny?

Pokud vás některý z uvedený příznaků trápí a není tak akutní, udělejte si domácí test. Můžete si udělat např. test na alergii. Doufáme, že vám vyjde negativně, abyste mohli alergii vyloučit. Potom si zkuste udělat test na intoleranci lepku, abyste mohli vyloučit i celiakii.

Samozřejmě bude dobré vyhledat i pomoc odborníka, který provede laboratorní testy. Ty mohou mít podobu:

  • ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) – Jedná se o jednu z nejpoužívanějších imunologických metod, která slouží k detekci imunoglobulinů spojených s látkami v potravinách.
  • LTT (Lymphocyte Transformation Test) – Tento test sleduje reakci bílých krvinek (lymfocytů) na specifické potraviny. Nicméně jeho spolehlivost je často předmětem diskuze.
  • Aplikační testy – Některé laboratoře nabízejí testy, při kterých pacienti aplikují vzorky krve na speciální filtry, z nichž je následně možné vyhodnotit reakci na různé potraviny.
ELISA je jedna z nejpoužívanějších imunologických metod, která slouží k detekci imunoglobulinů spojených s látkami v potravinách. LTT sleduje reakci bílých krvinek na specifické potraviny.  Některé laboratoře nabízejí testy, při kterých pacienti aplikují vzorky krve na speciální filtry, z nichž je následně možné vyhodnotit reakci na různé potraviny.

TIP: Jak se projevuje alergie na maso a co s ní dělat?

Jak se zbavit potravinové intolerance?

Léčba potravinové intolerance je komplexní proces, který vyžaduje individuální přístup a spolupráci s odborníkem na výživu nebo lékařem. Základ představuje správně stanovená diagnóza. Pokud se podezření na potravinovou intoleranci skutečně potvrdí, může následovat:

  • Eliminační dieta – Pravděpodobně vám bude doporučeno vyřadit z jídelníčku potravinu, která vám způsobuje potíže, a to minimálně na 3 měsíce.
  • Stravovací plán – Je třeba vytvořit také váš individuální stravovací plán, který nejenže nebude obsahovat problematické potraviny, ale zároveň pokryje všechny nutriční potřeby. Aby nedošlo k nutričnímu nedostatku a tělo stále dostávalo dostatek vitamínů a minerálů, můžete sáhnout po doplňcích stravy. Důkladně si ale přečtěte jejich složení, aby neobsahovali látku, která vám dělá problém.
  • Podpora trávení – Užívání doplňků stravy nebo potravin obsahujících určité enzymy (např. laktázu při laktózové intoleranci) vám pomůže zlepšit trávení.
  • Opatrná reintrodukce – Postupné začlenění potravin, jejichž konzumaci jste se vyhýbali, do jídelníčku by mělo opět probíhat pod dohledem odborníka, který bude sledovat, jak vaše tělo na danou potravinu reaguje.
  • Deník – Pravidelný monitoring symptomatických změn a jejich zaznamenání do potravinového deníku pomůže identifikovat další specifické potraviny a situace, které mohou vyvolat potíže.
  • Celková změna životního stylu – Důležité bude provést i jiné změny v životním stylu. Naučte se zvládat stresové situace, dbejte na dostatečný spánek a pravidelnou fyzickou aktivitu.

TIP: Jak se pozná alergie na lepek u dětí?

Často kladené dotazy

Jak se projevuje intolerance na potravinu?

Intolerance na potravinu se může projevovat různými způsoby. Mezi projevy potravinové intolerance patří zažívací potíže, nadýmání, průjmy, nevolnost nebo bolest břicha. Potravinová intolerance může vést také k vyrážce, svědění nebo otokům. Některé osoby mohou pociťovat únavu nebo změny nálady. Každý člověk ale reaguje na látky v potravinách odlišně.

Na co může být intolerance?

Intolerance se vztahuje k různým potravinám, především k lepku, laktóze a ovoci. Někteří lidé mohou mít problém i s fermentovanými potravinami, konzervačními látkami nebo kofeinem.

Jak poznám, že mám intoleranci na lepek?

Intolerance na lepek se může projevit zažívacími potížemi, únavou, bolestí kloubů nebo kožními problémy. Udělejte si domácí test na intoleranci lepku, ať můžete včas udělat další kroky.

Co způsobuje intolerance na lepek?

Intolerance na lepek je způsobena neschopností těla strávit lepek, bílkovinu nacházející se v pšenici, žitu a ječmeni. Tato nesnášenlivost může vést ve vážných případech k celiakii. Mezi příznaky intolerance na lepek patří zažívací potíže, únava, bolest kloubů, vyrážka, svědění a otoky.

Jak poznám, že mám intoleranci na laktózu?

Intolerance na laktózu se projevuje především zažívacími potížemi (plynatost, průjmy, bolesti břicha) po konzumaci mléčných produktů.

Kolik stojí test na intoleranci potravin?

Spolehlivé domácí testy na intoleranci potravin pořídíte přibližně za 500 Kč. Za laboratorní testy zaplatíte samozřejmě více, a to v závislosti na typu laboratoře. Obvykle částka přesahuje 2000 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *