Alergie na ryby: Příčiny, projevy a řešení

Alergie na ryby je docela ojedinělý problém. I když není tak častá jako např. alergie na pyl, není vyloučeno, že se nemůže u člověka projevit. V tomto článku se zaměříme na to, co je příčinou tohoto typu alergie, jak ji poznat i co dělat, aby i přes alergii mělo tělo pořád dostatek zdraví prospěšných látek, které ryby obsahují.

Co obsahují ryby?

Ryby představují bohatý zdroj živin. Množství látek se samozřejmě u jednotlivých druhů ryb liší, ale většinou v nich najdeme:

  • Bílkoviny – Ryby jsou vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou nezbytné pro tvorbu a obnovu buněk v těle.
  • Omega-3 mastné kyseliny – Spousta ryb obsahuje omega-3 mastné kyseliny, jako je EPA (eikosapentaenová kyselina) a DHA (dokosahexaenová kyselina). Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro zdraví srdce, mozku a očí.
  • Vitamíny – Ryby poskytují tělu různé vitamíny, včetně vitamínu D přispívajícího ke zdraví kostí, vitamínu B12 důležitého pro nervový systém a vitamínu A na podporu zraku.
  • Minerály – Obsahují také minerály, konkrétně železo, zinek, vápník a fosfor, které ovlivňují a kolikrát jsou i nezbytné pro různé funkce v těle.
  • Jód – Některé druhy ryb tvoří dobrou zásobárnu jódu. Ten je klíčový pro správnou funkci štítné žlázy.
  • Selen – Ryby mohou být také bohatým zdrojem selenu, což je antioxidant, který pomáhá chránit buňky před poškozením.
Ryby představují bohatý zdroj živin. Množství látek se samozřejmě u jednotlivých druhů ryb liší, ale většinou v nich najdeme bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny, minerály, jód a selen.

Často vlivem kontaminace životního prostředí obsahují ryby kromě prospěšných látek bohužel i látky škodlivé. Jedná se o:

  • Těžké kovy – Některé druhy ryb mohou obsahovat rtuť a olovo, které se dostanou do moře. Nadměrné množství rtuti v těle může negativně ovlivnit nervový systém.
  • Polychlorované bifenyly (PCB) – Tyto chemikálie se v minulosti hojně využívaly v průmyslu a mohou se hromadit v tkáních některých ryb. PCB jsou považovány za potenciální karcinogeny a mohou se negativně podepsat na endokrinním systému.
  • Dioxiny – Dioxiny tvoří další skupinu toxických látek, které mohou ryby obsahovat. Jedná se o karcinogenní látky a poškozují imunitní systém.
  • Plasty a mikroplasty – V některých mořských oblastech mohou být ryby kontaminované plastovými částicemi nebezpečnými pro lidské zdraví.

TIP: Potravinová alergie a nejčastější potravinové alergeny

Co je alergie na ryby?

Alergie na ryby není reakcí na před chvílí zmíněné škodlivé látky, ale imunitní reakce těla na bílkoviny, kterým se odborně říká proteiny. Tato forma alergie způsobuje několik různých a nepříjemných symptomů. Projevy alergie na ryby se mohou u člověka objevit hned po konzumaci ryb nebo klidně i několik hodin po ní.

Alergie na ryby u dětí

U dětí je obtížnější identifikovat příznaky alergie na ryby, protože v mladém věku nejsou schopné úplně popsat své pocity. Častější bývají příznaky na kůži a problémy s trávením, jinak je příčina i léčba alergie na ryby u dětí stejná jako u dospělých.

Přečtěte si o nejčastějších alergií u dětí.

Rybí alergeny: Co způsobuje alergii na ryby?

Jak u sladkovodních, tak mořských ryb, jsou příčinou alergie na ryby bílkoviny. Mezi hlavní rybí alergeny patří:

  • Parvalbumin – Parvalbumin je nejčastějším alergenem. Nachází se zejména ve složení kostnatých ryb, k nimž se řadí např. sardinka, losos, pstruh, štika nebo treska.
  • Tropomyosin – Protein Tropomyosin najdeme spíše v mořských plodech. Pro lidi s alergií bývají problematické krevety či krabi.
  • Thiamináza – Některé druhy ryb mohou obsahovat thiaminázu, enzym, který může u některých jedinců vyvolat alergickou reakci.
  • Enoláza – Enoláza představuje další protein, který by mohl být příčinou alergie na ryby.

Obecně by se lidé alergičtí na ryby měli vyhýbat kaprům, treskám, platýsům, sleďům, makrelám, sardinkám, lososům, mořským okounům, mečounům, tilápiím, pstruhům a tuňákům. Jmenované ryby jsou totiž z hlediska alergie na ryby těmi nejrizikovějšími.

Mohlo by vás zajímat: Alergie na lepek

Příznaky alergie na ryby

Příznaky alergie na ryby mohou mít mírnou i závažnější formu. Jakmile se u vás některý z následujících příznaků po konzumaci ryb či rybích produktů projeví, nepodceňujte je. Může jít o:

  • Svědění nebo zarudnutí kůže,
  • vyrážku nebo kopřivku,
  • otoky na různých částech těla,
  • kýchání,
  • rýmu nebo ucpaný nos,
  • kašel nebo dušnost,
  • škrábání v krku nebo bolest na hrudníku,
  • nevolnost nebo zvracení,
  • průjem,
  • bolesti břicha,
  • celkovou únavu nebo slabost,
  • závratě,
  • v extrémních případech anafylaxi.
Příznaky alergie na ryby mohou mít mírnou i závažnější formu. Jakmile se u vás některý z příznaků po konzumaci ryb či rybích produktů projeví, nepodceňujte je a vyhledejte pomoc lékaře.

Přečtěte si, jak poznat alergii.

Diagnostika alergie na ryby

Diagnostika alergie na ryby musí mít podobu odborného lékařského vyšetření. Samoléčba nebo nediagnostikovaná alergie mohou vést k velmi vážným následkům.

Nejčastěji používanou metodou pro stanovení diagnózy jsou kožní prick testy. Malé množství alergenu, v tomto případě rybího proteinu, se aplikuje na kůži pomocí speciální jehly. U alergiků vyskočí červená skvrna.

Další možnost tvoří krevní testy. Jedná se o testy na specifické protilátky IgE, které se v těle tvoří při reakci na přítomnost jednoho nebo více alergenů. Díky tomu, že se výsledky získávají z krve, jsou velmi spolehlivé.

K alergologovi je třeba zajít i v případě, že máte jen malé podezření na alergii. V tom, že vaše cesta nebude zbytečná vás utvrdí domácí testy na alergii.

Léčba alergie na ryby

Návštěva lékaře je důležitá nejen z hlediska určení diagnózy, ale především stanovení adekvátní léčby přímo na míru dané osobě podle závažnosti problému.

Prvním krokem při léčbě alergie na ryby je eliminace ryb a rybích produktů z jídelníčku neboli eliminační dieta. Při nákupu potravin je třeba pečlivě sledovat etikety a vyhýbat se všemu, co obsahuje rybí alergeny.

Prvním krokem při léčbě alergie na ryby je eliminace ryb a rybích produktů z jídelníčku neboli eliminační dieta. Při nákupu potravin je třeba pečlivě sledovat etikety a vyhýbat se všemu, co obsahuje rybí alergeny.

Pokud si chcete dopřát některé ze zdravých složek ryb jako např. omega-3 mastné kyseliny, vitamín D, zinek nebo železo, můžete zkusit doplňky stravy. Jen opět zdůrazníme nutnost přečtení příbalového letáčku. Některé doplňky stravy mohou totiž Parvalbumin a další rybí proteiny klidně obsahovat.

TIP: Co je histaminová intolerance a jaké jsou její příznaky?

U lidí s vážnějšími projevy bývá alergie na ryby řešena pomocí:

  • Antihistaminik – Antihistaminika jsou léky, které pomáhají zmírnit symptomy alergie, především svědění, zarudnutí a otoky. Tyto léky blokují účinky histaminu, který je při alergické reakci uvolňován.
  • Kortikosteroidů – V některých případech může být předepsána lokální nebo systémová léčba pomocí kortikosteroidů k utlumení zánětu.
  • Adrenalinový autoinjektor – Lidé s vážným průběhem alergie na ryby můžou dostat adrenalinový autoinjektor. Jde o pero s malou jehličkou naplněnou adrenalinem, pomocí níž si pacient v případě anafylaxe sám poskytne pomoc.

Mohlo by vás také zajímat: Jak se projevuje alergie na ořechy a co při ní dělat?

Často kladené dotazy

Na co jsou zdravé ryby?

Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vitamíny (D, B12) a minerály (jód, selen). Tyto látky přispívají ke správnému fungování nervové soustavy snižují riziko srdečních chorob.

Co jsou to polychlorované bifenyly?

Polychlorované bifenyly (PCB) jsou skupinou organických chemických sloučenin obsahujících chlór. Problém s PCB spočívá v jejich schopnosti akumulovat se v tělech živočichů, včetně ryb. Hromadí se v tukových tkáních ryb a při konzumaci se mohou přenést do těla člověka.

Můžu mít alergii na rybí tuk?

Pokud užíváte rybí tuk v čisté podobě, neobsahuje bílkoviny, které jsou příčinou alergických reakcí. Přečtěte si složení produktu. V případě, že tam najdete např. bílkovinu Parvalbumin, může se alergie na rybí tuk rozvinout.

Jaké má alergie na ryby projevy?

Alergie na lososa, tuňáka, kapra a další druhy ryb se může projevit svěděním a zarudnutím kůže, kopřivkou, problémy s dýcháním, škrábáním v krku, bolestí břicha, průjmem, zvracením nebo celkovou únavou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *